Sojasaus

Er zijn diverse soorten sojasaus verkrijgbaar. Je moet bijna gestudeerd hebben om de juiste sojasaus uit te kunnen kiezen. De diversiteit en kennis daarover kun je zelfs vergelijken met wijn.
De keus in de supermarkt is al groot, maar wanneer je naar een toko of een Aziatische supermarkt gaat, kan het je gaan duizelen. Maar wat is sojasaus eigenlijk?

Sojasaus is een gefermenteerde saus van sojaboon, graan, water, zeezout en/of palmsuiker. Van oorsprong wordt in sojasaus ook vis toegevoegd. In Europa kennen wij varianten hierop. De Worcestersaus en Maggie.
De Chinese sojasaus bestaat voornamelijk uit sojabonen. Er zit minder graan in. Hierin zijn drie basisproducten te herkennen:
– Shēngchōu. Lichte/frisse sojasaus – Een dunne en heldere lichtbruine saus welke smaak geeft maar de kleur van eten niet aantast. Wordt voornamelijk gebruikt om te koken.
– Lǎochōu – Donkere en langer gefermenteerd. Donkere dikke saus waar stroop is toegevoegd voor het uiterlijk. Wordt gebruikt als tafelsaus, is rijker van smaak en minder zout.
– Ketsiap – ook beter bekend als de Indonesische ketjap.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *