Tjap Tjoy wijsheid

Een van de meest bekende gerechten in de Chinese keuken is de Tjap Tjoy. Het is een Kantonees gerecht dat als basis groenten heeft. Tjap betekent gemengd of ‘tien’. En Tjoy betekent groenten. In het Nederlands betekent Tjap Tjoy dus Gemengd Groenten of Tien Groenten. In het buitenland heet het allemaal een beetje anders, maar uiteindelijk met een beetje mompelen, scheve mond trekken of iets dergelijks kun je het goed bestellen. Voorbeelden: Indonesie: Tjap Tjai, Belgie: Chop Soy, VS en Duitsland: Chop Suey. Allemaal niet te verwarren met Chop Stiks. Die krijg je er namelijk gratis bij.
Van oorsprong is het dus een vegetarisch gerecht, maar wanneer je daar niet van houdt dan kun je kip, rundvlees, varken of garnalen bij vragen. Staat vaak ook op het menu, maar om je makkelijk te maken: Indonesië: Garnalen heet daar Udang (denk maar aan kroepoek udang) en bijv. Amerika: Varkensvlees noem je daar Pork (geen Pig). Kom je een keer in Korea vraag dan Jap Chae Misolo. Het betekent Tjap Tjoi met een Glimlach.

Over welk gerecht zou je meer willen weten? Laat ons weten dan schrijven wij daar een stukje over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *