Yin Yang

Yin Yang staat voor het elkaar aanvullen in de tegenstellingen, de een is mannelijk en de ander is vrouwelijk. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan en hebben afzonderlijk pas waarde door de ander. Donker en licht, hard en zacht. In de Chinese keuken vind je dit ook terug. Want de Chinese gerechten zijn pas compleet als de tegenstellingen aanwezig zijn in een gerecht. Zoet en zout, knapperig en zacht, donkere en lichte kleuren.
Daarbij is het continu zoeken naar de balans van Yin en Yang voor wat betreft de ingrediënten. Dit dient in balans te zijn.
Sterk Yin (mannelijk): alcohol, suiker, azijn, specerijen en exotisch fruit.
Sterk Yang (vrouwelijk): Sojasaus, rood vlees en vet.
Yin: Groenten, noten en tofu.
Yang: Vis, zeevruchten, gevogelte, varkensvlees en eieren.
Neutraal: Granen, mie en rijst.
Confucius meent dat de kunst van het koken ligt in het waarderen het voedsel dat men gaat bereiden en deze niet te zien als afzonderlijke ingrediënten maar de wijze waarop het samengesteld wordt.
Yin en Yang eten zijn? Wij staan tot je dienst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *