Kroepoek

Als je bij ons komt eten dan leggen wij een mandje kroepoek neer. Die kroepoek heet van origine Kroepoek Singkong of Cassave Kroepoek. Het is gemaakt van fijngemalen wortel van de Cassaveplant. Na maling wordt het met kruiden en chili gemengd. Het wordt uitgerold als lasagnebladen, gesneden en dan gedroogd. Daarna wordt het in hete olie gefrituurd. Deze kroepoek stimuleert je smaakpapillen en is niet alleen heerlijk als bijgerecht maar ook als aperitief.

Welke soorten kroepoek ken je allemaal? Er zijn er namelijk een héééleboel!

Siu Yuk

Of je houdt ervan of je vindt het niet lekker, er is geen middenweg, Siu Yuk. Krokant geroosterd buikspek in stukjes gesneden. Heerlijk met witte rijst en lichtjes dippen in chili-, oester- of gembersaus. Dit Kantonees gerecht vormt de basis van Babi Panggang. En Babi Panggang (zie onze eerdere post) is eigenlijk niet Chinees maar Indonesisch. De originele Babi Panggang in Indonesië is eigenlijk Siu Yuk, welke overgoten is met zoetzure saus en vergezeld met Atjar. En dat overgieten is Nederlands uit Nederlands Indië, een variant op stamppot overgoten met jus. Hoe grappig is het dat iets wat typisch Chinees is, iets heel anders kan worden, maar wat ook heel lekker is. Denk maar aan spaghetti, naar Europa gebracht door Marco Polo, welke zijn oorsprong heeft in Bami.

Ken je Siu Yuk of ken je alleen Babi Panggang? We hebben het allebei op de kaart!

(On)geluksgetallen

In Europa, Amerika en sommige Aziatische landen als India is 13 een ongeluksgetal. Deze angst voor het getal 13 heet officieel Triskaidekafobie en als het extreem wordt dan heet het Paraskevidekatriafobie. In China en Japan is het getal 4 een ongeluksgetal. Lees meer

Chinese Sociale Media

Facebook, Twitter, Google en Youtube kun je niet gebruiken in China. De Chinezen hebben namelijk hun eigen alternatieven. Het Chinese Facebook is Ren Ren, voor Twitter is dat Sina Webo en voor You Tube is het Youku. Wil je iets googelen in China dan ga je naar Baidu. Maar de grootste van allemaal is We Chat, van het bedrijf Tencent wat groter is dan Facebook. En het is meer dan alleen chatten. De meeste Chinezen betalen niet eens met een pinpas of cash maar met hun Smartphone welke voorzien is van een WeChat app.
De reden waarom China zijn eigen alternatieven heeft is omdat er een firewall is welke ervoor zorgt dat Buitenlandse bedrijven, die niet aan de Chinese privacywetgeving voldoen, geen toegang hebben. En daarnaast data toegankelijk maken voor de regering. Iets waar wij nu in Nederland ook al over gaan stemmen in het referendum; de sleepwet.

Vergeet je niet straks te stemmen?

Tausi saus

Tausi saus is een saus wat niet mag ontbreken in de Chinese keuken. Het heeft vele benamingen waarvan de Blackbean saus de meest bekende is. Het is de oudste saus in de Chinese keuken. Het
stamt af uit 165 V.C. Zwarte bonen worden gezouten en daarna gefermenteerd. Ze worden dan zacht en droger. Dan is de basis van de tausipasta klaar. Na fermentatie worden de bonen nog verder
verwerkt door toevoegingen als knoflook.

Cashewnoten

Cashewnoten kom je veel tegen in de Chinese keuken. Het is eigenlijk geen noot maar een zaad van de cashewboom en hangt aan de onderzijde van een zogenaamde schijnvrucht Cashew Apple. Het is zeer bewerkelijk om een Cashewnoot te oogsten omdat de schijnvrucht groter is dan de noot. De Cashewappel is na het plukken zeer kort houdbaar waardoor het alleen gebruikt wordt voor siroop of
jam. De Cashewnoot is zeer gezond en bevat veel onverzadigde vetten. Het helpt om je bloeddruk en je slechte LDL cholesterol te verlagen. Het is rijk aan B vitamines (B1, B2, B3 B5 B6 en B11), vitamine E, vitamine K en heeft vele soorten mineralen (fosfor, magnesium, calcium, ijzer, seleen, koper, zink en natrium). Het fijne is aan deze zaad is dat het ook zo ontzettend lekker is. Daarom verwerken wij het ook graag in onze gerechten.

Wist je dat cashewnoten net zo effectief is als Prozac? https://goo.gl/fjhW2s

Stomen

Vele gerechten die wij serveren bereiden wij op een snelle wijze. Dat doen wij door te stomen. Daardoor blijven de vitaminen beter behouden en het gestoomde verliest geen smaak en blijft sappiger en malser. Wij stomen vooral vis, groenten, Chinese broodjes, kip en bepaalde vleessoorten. Het is niet alleen een snellere manier van bereiden maar vooral ook een gezondere. Van origine wordt het eten bamboe stoomrekjes gestoomd welke gestapeld worden in een wok met water. Tegenwoordig wordt er in professionele keukens ook veel gebruikt gemaakt van aluminium of RVS stoomsystemen.

Stoom je wel eens je eten thuis?

Jaar van de Hond

In China is de Chinese astrologie levendiger dan in het westen met de westerse astrologie. Aankomend nieuwjaar, wat vandaag, 16 februari 2018 begint, is het jaar van de Hond. Mensen die in het
jaar van de Hond zijn geboren zijn, volgens de Chinese astrologie, misschien wel het meest geliefde en betrouwbaarste soort mensen. Ze zijn loyaal en trouw en helpen graag een ander. Vooral wanneer
zij in nood zijn. Ze zijn over het algemeen wel zeer gevoelig en kunnen luid zijn en praatgraag wanneer ze hun mening moeten overbrengen. Ze zijn eerlijk en oprecht en geven veel terug.
Vrienden van “honden” zijn daarom erg gesteld op deze mensen.

Rioja Muga Reserva

Nu de winter in het land is, en wij richting de lente gaan, willen wij een toepasselijke wijn in de spotlight zetten wat ons laat verlangen naar het voorjaar. De Rioja Muga Reserva is een Spaanse wijn uit de La Rioja Alta gebied. De wijn bestaat uit 4 soorten druiven. Tempranilio (70%), Garnacha (20%), Graciano (5%) en Mazuelo (5%). De wijn is te typeren als rijk aan zacht aroma van fruit en vanille met zachte tannine en complexe ontwikkelde smaken als lichte tabak, gekonfijt fruit en ceder, welke zeer toegankelijk is met een milde afdronk. Deze wijn past zeer goed bij onze eendgerechten, lamskoteletten of ossenhaas in zwarte pepersaus.

Chinees Nieuwjaar

2018 is alweer ruim een maand oud en we zijn, na de feestdagen, weer teruggekomen in ons gewone dagelijkse ritme. Maar voor de Chinese gemeenschap is het nog niet voorbij. Over ruim 2 weken staat een belangrijke feestdag op de agenda. Op vrijdag 16 februari 2018 begint namelijk het Chinees Nieuwjaar. Niet het jaar 2018 maar, volgens de Chinese jaartelling, het jaar 4715. De Chinezen nemen dan afscheid van het jaar van de Haan en begroeten het jaar van de Hond. Het gebruik bij Chinees Nieuwjaar is dat bij de Chinezen het nieuwe echt verwelkomd wordt. Schulden worden betaald, er worden nieuwe kleren gekocht en het huis wordt flink schoon gemaakt. Een symbolisch nieuwjaar wordt dan gevierd met een groot familie maal
en het uitwisselen van cadeaus, welke ingepakt zijn in rood papier. Het vuurwerk wat dan afgestoken wordt is ook verpakt in de kleur rood. Dit feest, wat gevierd wordt met een draken- en leeuwendans, kan in China wel tot 5 dagen duren.

Teriyaki

Teriyaki is van oorsprong een Japanse manier van bereiden. Eerst wordt de vis, kip of rundvlees gemarineerd in soyasaus met o.a. honing en kruiden waarna het gegrild wordt. Teri betekent glans en Yaki grill of rooster. Letterlijk dus glanzend en geroosterd. De saus die over de teriyaki gedaan wordt na grillen of roosteren, maakt het gerecht nog glanzender dan de marinade dat al doet. De beste combi vinden wij zelf die met ossenhaas. Boterzacht vlees wat een teriyaki bereiding en saus verdient.

Tom Yam Kung

Tom Yam Kung is een zeer populair en smakelijke soep wat zijn oorsprong heeft in Thailand. Dit gerecht kan als vooral worden genomen hoewel men dat in Thailand niet doet. Daar wordt de soep gelijk met alle andere gerechten opgediend. Tom Yam kun je met vele soorten vlees of vis eten maar de originele en de meest lekkere is toch met garnalen. De Tom Yam Kung. Deze soep kunt u met kerst bij ons afhalen of laten bezorgen. Of beter nog bij ons omen eten

Cabernet Sauvignon “Belloto”.

Deze wijn komt uit het gebied van El Belloto wijngaard in San Bernardo in het noorden van de Maipo Vallei. Dit gebied staat bekend om zijn perfecte klimaat voor rode wijnen. Dat is terug te proeven in deze wijn. 12 maanden gerijpt in Franse eikenvaten, voordat het gebotteld wordt, krijgt het zijn karakter. In de smaak proef je rode bessen, cassis, leer en tabak. Krachtige ondertoon met heerlijke vruchten heeft de wijn een milde zuurheid en fluwelen tannine.

Fast Slow Food

Chinees eten is vaak heel snel klaar. Hoe kan dat?

Dat heeft met de wijze van koken en voorbereiding te maken. Gezien vele gerechten gewokt of gestoomd worden kun je al vele gerechten voorbereiden. Ze worden bij ons continu bijgesneden en direct gekoeld. De rijst en bami worden alvast al gekookt en de sausen al samengesteld. Op het moment van bestelling worden de ingrediënten samengebracht in de wok of de stomer. Want Chinees eten kenmerkt zich door verse ingrediënten die kort gegaard worden op hoge temperatuur.

Heb je snelle trek, maar je wilt geen fastfood en gezond eten?

Goji bessen thee

Thee wordt veel gedronken in China. Vaak ook bij het eten. Hierbij een tip hoe thee je huid mooi kan doen opklaren. In China heb je ook thee wat gemaakt is van Goji bessen. In Nederland kun je deze bij de natuur of oosterse winkels krijgen. Het helpt je om optimaal te detoxen. Week wat gedroogde bessen in heet water en combineer dit desnoods met groene thee voor de smaak. De thee zit dan vol met antioxidanten, mineralen, aminozuren en vitamine C. Gooi de Goji’s daarna niet weg, maar eet ze op voor extra vitamines.

Gezond eten

Chinees eten is over het algemeen als niet vet te typeren. Dat komt omdat in de traditionele Chinese keuken niet met kaas, room, kokos of pinda wordt gewerkt. In de authentieke Chinese gerechten wordt veel met groenten gewerkt en er wordt veel kort gewokt waardoor de voedingsstoffen en vitaminen bewaard worden. Verder zie je dat in de Chinese keuken veel gerechten ook gestoomd worden. Deze bereidingsmethode zorgt ervoor dat het nog gezonder is dan de gewokte versie. Wil je op je lijn letten en vetarm eten? Informeer dan, wanneer je komt eten, welke Chinese gerechten dit optimaal ondersteunen.

Chinese schrift

Het Chinese schrift, Hanzi, is ontstaan ca. 5000 voor Christus. Deze vormt de basis voor de geschriften in Azië. Boeddhistische monniken brachten bijv. het schrift naar Japan waarna het zich heeft ontwikkeld tot het Japanse schrift. Er zijn in Japan 3 stromingen de Hiragani of Katakana of Kanji. Het Kanji verschilt nauwelijks met de oorspronkelijk Hanzi. Duizenden karakters zijn hetzelfde gebleven.
In de loop der tijd kent het Hanzi 56.000 unieke tekens.

Wees gerust, niet iedereen kent alle 56.000 tekens. Een gestudeerde Chinees kent er ca. 7000. Om de krant te kunnen lezen moet je er 3000 kennen en met 1500 tekens kun je in China goed uit de voeten.

Vissen

In een chinees restaurant zie je vaak een aquarium, hoe komt dat? Wij geloven namelijk dat het ons geluk brengt. Vissen zijn altijd in beweging en net als het ondernemerschap is alles altijd in beweging. Net als de vis moet de onderneming dus altijd in beweging zijn om succesvol te kunnen zijn. Daarnaast werkt het staren naar vissen rustgevend. Net als een open haard.

Naast een geluksbrenger is het daarom voor ons ook een symbool om dagelijks ons te herinneren dat alles in beweging hoort te zijn. Dus wij ook! Voor onze klanten.

Sesamolie

Eén van de meest gebruikte oliën in de Chinese keuken is de sesamolie. En dan moet je niet denken in grote hoeveelheid in het eten, maar vaak als toevoeging om die typische smaak te krijgen. Het wordt geperst uit gepelde en geroosterde sesamzaadjes. Het kan witte of zwarte zijn. Iedere olie heeft zo zijn eigen speciale smaak.
Het bevat veel Omega 6 vetzuren en heeft een positieve werking op de psyche. Naast het feit dat het goed is voor je spijsvertering en hart is het ook goed voor je huid. Je kunt het niet alleen in je eten doen maar ook op je huid smeren. Het bevordert de regeneratie van de huid en heeft van nature beschermingsfactor 3 tot 4. Er wordt zelfs uit onderzoeken beweerd dat het goed is tegen kanker.

Vraag als je bij ons komt eten of bestellen in welke gerechten sesamolie zit?

Stone Barn Merlot

Het wordt weer kouder in Hoofddorp waardoor het tijd wordt voor een goed glas rode wijn. De rode wijn die wij in de spotlight willen zetten is de Stone Barn Merlot van Delicato Family Vineyards uit King City Californië. In 1924 plantte Gasparé Indelicato zijn eerste wijnstokken in Californië. Deze werden de basis voor een immens familiebedrijf met inmiddels ruim 4.000 ha wijngaard. Onder de naam ‘Stone Barn’ worden gezonde wijnen gemaakt met veel fruit, kruidigheid en getoast hout.

Yin Yang

Yin Yang staat voor het elkaar aanvullen in de tegenstellingen, de een is mannelijk en de ander is vrouwelijk. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan en hebben afzonderlijk pas waarde door de ander. Donker en licht, hard en zacht. In de Chinese keuken vind je dit ook terug. Want de Chinese gerechten zijn pas compleet als de tegenstellingen aanwezig zijn in een gerecht. Zoet en zout, knapperig en zacht, donkere en lichte kleuren.
Daarbij is het continu zoeken naar de balans van Yin en Yang voor wat betreft de ingrediënten. Dit dient in balans te zijn.
Sterk Yin (mannelijk): alcohol, suiker, azijn, specerijen en exotisch fruit.
Sterk Yang (vrouwelijk): Sojasaus, rood vlees en vet.
Yin: Groenten, noten en tofu.
Yang: Vis, zeevruchten, gevogelte, varkensvlees en eieren.
Neutraal: Granen, mie en rijst.
Confucius meent dat de kunst van het koken ligt in het waarderen het voedsel dat men gaat bereiden en deze niet te zien als afzonderlijke ingrediënten maar de wijze waarop het samengesteld wordt.
Yin en Yang eten zijn? Wij staan tot je dienst.

Vijfkruiden poeder

Vijfkruiden poeder is een poeder, dat een typische Chinese smaak heeft. Het bestaat, zoals het woord al zegt uit 5 kruiden. Steranijs, Venkelzaad, Szechuan Peper, Kaneel en Kruidnagel. De hoeveel van elk onderdeel kan enigszins verschillen, maar er is een bepaalde balans dat ervoor zorgt dat ze elkaar completeren en dat niet één de ander overheerst.

Ook het gebruik heeft de kennis en ervaring van een Chinese chef nodig. Het is namelijk een sterke kruid en, wanneer het op de juiste manier wordt toegevoegd aan het eten, het een gerecht completeert. De smaak is bijna niet te definiëren, maar sommige authentieke Chinese gerechten kunnen absoluut niet zonder deze kruid.

Hoi Sin

Als je bij China Fantasy komt en bijv. Hon Son Ap besteld dan krijg je, naast je flensjes en eend, Hoi Sin saus bij. Het is een bijzondere en authentieke Chinese saus. Je kunt het kant en klaar bij de toko kopen, maar wij maken het zelf. Hoi Sin saus is een dikke stroperige donkere saus wat zowel hartig als zoet smaakt. Een echte smaakmaker en heerlijk over Dim Sum gerechten of (tip!) je spareribs BBQ. Lees meer

Catering wijsheden

Wist je dat China Fantasy jou kan ontzorgen met catering?
Wist je dat je, als je bij China Fantasy catering bestelt, je geen zorgen hoeft te maken over de presentatie, bestek en borden?
Wist je dat je, als je bij China Fantasy catering bestelt, je geen zorgen hoeft te maken voor de afwas?
Wist je dat onze catering niet alleen maaltijden zijn, maar ook bijv. heerlijke kleine Dim Sum hapjes die je met de hand kunt eten?
Wist je dat, als je bij China Fantasy catering bestelt, je feestje, receptie of bijeenkomst een succes wordt? En dat tegen zeer scherpe prijzen!

Bami

Bami, of bahmi of bamie, vindt zijn oorsprong in China en de naam betekent in het ‘Min Nan Chinees’ vlees (ba of bak) en tarwe noedels (mie). Letterlijk dus tarwenoedels voor vleesgerechten. Dit gerecht heeft sinds haar bestaan de wereld rondgereisd en heeft andere noedel-achtigen geïnspireerd. Lees meer

Pekingeend

Een Pekingeend of Pekin eend is een gedomesticeerde wilde eend die uit het noorden van China stamt. De officiële Latijnse benaming is Anas Platyrhynchos Domestica. Van oorsprong is het gerecht peking eend koninklijk en werd 700 jaar geleden al, in de Yuan dynastie (1271 – 1368), aan het hof geserveerd. Een periode waarbij de Mongoolse Keizers over China heersten. Lees meer

Versta je Chinees?

Er zijn 1,3 miljard Chinezen in China. En ze spreken allemaal Chinees, maar wat is chinees? Hoe zit dat eigenlijk? Lees meer

Niet alle Chinezen eten rijst

Vorige keer hadden wij over Nasi Goreng. Want Chinezen eten rijst. Toch? Maar is dat ook echt zo? De meeste soorten rijst groeien namelijk in het zuiden van de Yangtze Rivier. Maar dat is niet voldoende voor alle Chinezen. In het noorden wordt misschien hierdoor meer tarwe gegeten. Lees meer

Nasi

Een van de meest gegeten basisgerechten bij de chinees is de nasi. De benaming Nasi is een afkorting van Nasi Goreng, en vindt zijn oorsprong in Indonesië. Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken of geroerbakt. Gemakshalve wordt nu in Nederland goreng eraf gehaald. Een logische stap eigenlijk, want dat woord is in het Nederlands lastig uit te spreken. Witte rijst is makkelijker. Lees meer

Tjap Tjoy wijsheid

Een van de meest bekende gerechten in de Chinese keuken is de Tjap Tjoy. Het is een Kantonees gerecht dat als basis groenten heeft. Tjap betekent gemengd of ‘tien’. En Tjoy betekent groenten. In het Nederlands betekent Tjap Tjoy dus Gemengd Groenten of Tien Groenten. In het buitenland heet het allemaal een beetje anders, maar uiteindelijk met een beetje mompelen, scheve mond trekken of iets dergelijks kun je het goed bestellen. Lees meer

Wijnhuis Vigneau Chevreau uit Vouvray

De wijnstokken in Vouvray was ooit van de Romeinen. Maar pas vanaf het moment dat Sint Maarten, de stichter van de abdij van Marmoutier in 372, de wijngaard begon, kreeg Vouvray een rol van betekenis. Volgens overlevering heeft deze heilig een wijngaard geplant op de heuvels van de klooster aan de Loire. In de achtste eeuw won de wijnen van Vouvray enorm aan bekendheid waardoor de monniken hun wijngaarden actief begonnen te ontwikkelen. Lees meer

Chinese eetgebruiken

Wanneer een chinees eet, dan doet hij of zij dit het liefst aan tafel. Staand eten is “not done”. Je eet dan ook het liefst met zoveel mogelijk mensen. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer gerechten er dan op tafel staan. Echt gezellig wordt het als je dit op een “lazy daisy” doet.

Lees meer

Zakenlunch met Dim Sum

Dimsum of diem sam zijn kleine hapjes die in de zuidelijke Chinese keuken (Kantonese/Hongkong, Chaozhou, Hakka en Fujian) vaak voorkomen. Ze bestaan uit groente, vlees en rijst en worden als lichte maaltijd gebruikt. In de verschillende Kantonese dialecten wordt het eten van dimsum in Kantonese restaurants Yam Tsaa genoemd, wat letterlijk ‘drink thee’ betekent.

Lees meer

Szechuan keuken

Szechuan keuken komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van China en behoort tot één van de populairste Chinese stromingen. Szechuaanse keuken is te herkennen als: kruidig, pittig, vers en zeer geurig waarbij het eten geroerbakt, gestoofd, gebakken of gestoomd wordt.

Lees meer

Onze wijnen

Wist je dat China Fantasy, in tegenstelling tot vele Chinese Restaurants, een zeer uitgebreide wijnkaart heeft.
Wil je Chinees eten optimaal genieten, dan past een goede glas (of een fles) wijn er absoluut bij. Vandaag willen wij een wijn voorstellen wat heerlijk is met dit warme weer.
Het is de Cogmans Kloof White Muscat. Een Zuid-Afrikaanse wijn, die, zoals ze zelf zeggen, Vrij breed en schoon is met een mineralig karakter. Aangenaam filmend in de mond.
We zijn benieuwd. Wat drink je het liefst? 1. Wit 2. Rood 3. Rosé 4. Bubbles. (meerder opties mogeijk natuurlijk)

Sojasaus

Er zijn diverse soorten sojasaus verkrijgbaar. Je moet bijna gestudeerd hebben om de juiste sojasaus uit te kunnen kiezen. De diversiteit en kennis daarover kun je zelfs vergelijken met wijn.
De keus in de supermarkt is al groot, maar wanneer je naar een toko of een Aziatische supermarkt gaat, kan het je gaan duizelen. Maar wat is sojasaus eigenlijk?

Lees meer